19. srpna 2013

Citujeme knižní hrdiny 1.0


Toto meme jsem vymyslela já  :D

Spočívá v tom, že z každé vámi momentálně čtené knihy vyberete citát, jenž vás zaujal, ovlivnil, zalíbil se vám nebo vám jen z neznámého důvodu utkvěl v paměti.

Pod citát pak napíšete v které knize ho my ostatní najdeme, kdo ho vyslovil a proč je pro vás samotné výjimečný.

Přidat můžete i cokoli dalšího, co vás napadne. Obrázek, souvislost s filmem či vámi psaný příběh, povídku, básničku. Samozřejmě není podmínkou! Ovšem ve fantazii se meze nekladou!

 Navzájem se tak můžeme inspirovat k četbě zajímavých knih :)

"Nevadila by mi jeho ješitnost, kdyby nezradil tu mou"

     Jedná se o citát z knihy Jane Austenové - Pýcha a předsudek. Absolutně miluji příběh Elisabeth a pana Darcyho a to jak v knižní, tak ve filmové podobě.
     Dala bych ruku do ohně za to, že obyčejně na slaďáky nejsem, ale tahle kniha je rozhodně jiná. Zaujala mě doba, ve které žijí. Občas si přijdu, jako bych sama byla z jiného století :)
    A proč právě tento citát?  Vystihuje postoj hlavní dvojice nejméně pro polovinu děje. Krom toho se v něm asi nějakým způsobem sama vidím :)

     Předloha existuje samozřejmě jen jedna, ale filmy hned dva! První je vlastně seriál z devadesátých let, kde hraje úžasný Colin Firth, kterého můžete znát z Deníku Bridget Jonesové, filmu Králova řeč nebo Valmonta. Film vznikl deset let po tomto projektu a získal si taktéž obrovskou přízeň diváků. V hlavních rolích se objevila Keira  Knightley a Matthew MacFadyen.







4 komentáře:

  1. Ono je těch filmů víc, ale nikomu bych nedoporučovala vidět to hanobení v roce 1940. Je to strašné.
    Skvělá volba citátu. :) Řekla bych, že je to jeden z těch nejdůležitějších. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pýcha a predsudok sú nesmrteľné ! :) Zbožňujem Jane Austenovú, ani si neviem vybrať či knihu, film alebo filmový seriál :D

    OdpovědětVymazat
  3. dneska som pridala svoj článok ak chceš pozri si.http://singularity12.blogspot.sk/2013/08/citujeme-knizni-hrdiny.html

    OdpovědětVymazat