1. srpna 2013

Motýlí křídla - thriller pro young adults


Název: Motýlí křídla
Autorka: Veronica Bicker
Počet stran: 168
Překlad: Alena Bezděková
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Elena se snaží zapomenout na nešťastnou smrt své sestry Laury. Jak přesně zemřela, to nikdo neví. Na stejném místě je o rok později nalezena další mrtvá dívka. Je to opravdu jen náhoda? Co způsobilo dopravní nehodu, při které zahynula Laura? Jaké tajemství v sobě nosí matka, která Elenu nechce spustit z očí? Náhlý zájem staršího pohledného Tristana, přicházející anonymní dopisy a potloukající se zakuklené postavy přimějí Elenu jednat. Bude hledat pravdu na vlastní pěst...


Recenze: 
Elena žije v malé zapomenuté vesničce pouze se svou starostlivou matkou. Tátu má v daleké Africe a po sestře Lauře zůstalo jen pár vzpomínek a spousta otázek. Zemřela totiž před rokem při dopravní nehodě. Nikdo nepochybuje, že se jednalo o pouhé náhodné neštěstí, dokud není v blízkém lese nalezena další mrtvá dívka. 

Elena začne pochybovat o tom, že jí policie a především máma prozradili vše a chce pátrat na vlastní pěst. Dokonce jí domu začnou chodit anonymní dopisy, jejiž autor věří, že Lauřinu smrt někdo přivodil záměrně.
Mezitím se hlavní hrdinka zamiluje do staršího Tristiana, který o ní znenadání projeví zájem. To se nezdá nejlepší kamarádce Eleny, Vivienne, a především její matce..

Tuto knihu jsem si vybrala jak kvůli pěkné obálce, která úžasně ladí k názvu, tak kvůli označení thriller, jelikož mě tento žánr poslední dobou opravdu baví. Faktem ovšem je, že u tohoto příběhu je to trochu nadsázka. Nejen, že jsem se ani vteřinu nebála, ale prvních sto stran bylo pouze o tom, zda je Tristian skvělý a nebo snad spíše dokonalý. Což mi přišlo poměrně dost vzhledem k tomu, že celá knížka obsahuje stránek pouze 168.
Jako oddechové čtení na jedno odpoledne to je určitě správná volba. Ač se mi zdálo, že se kniha hodí pouze pro Young Adults - dospívající a to o něco vyšší ročníky, tedy mladší, než jsem já. Osobně bych řekla 12-15 let.
Příběh se vlekl v pomalém tempu a ani by mi to nevadilo, pokud by závěrečné rozuzlení nepřišlo v pár odstavcích. Přišlo mi líto, že samotného pátrání a dumání bylo poněkud málo. Po celých těch 100 stranách
 "předehry" jsem tak nějak tušila, jak to nejspíš může dopadnout a rozhodně jsem nebyla daleko od pravdy.

Na druhou stranu to není vůbec složité čtení a na své si přijdou tentokrát především dívky, které rády spojují trochu dívčího čtení s záhadami a dobrodružstvím.
Nejvíce mě asi bavilo čtení, kdy byla Elena s Tristianovou partou, jelikož byli trochu akčnější a právě v těch momentech se autorka rozepsala o dívčiných pocitech, myšlenkách a o okolním popisu.
Jinak jsem právě popis vnitřních monologů a vysvětlení postrádala. Zvláště zpočátku, kdy byly věty postavené především na slovesech, které říkaly, co postava dělá, ale nikoli osvětlovaly proč.

Šíleně mě celou knihou štvala postava Eleniny matky, jež reagovala a jednala naprosto iracionálně, přišla mi sobecká a poněkud nerozumná. Celkové zakončení mě taky zrovna neuchvátilo a začla jsem po něm Elenu upřímně litovat, protože si myslím, že to pro ni neskončilo dvakrát dobře, ač nebyl ending 100% uzavřený.

Abych nebyla pouze skeptická a pesimistická, nesmím nezmínit to, že autorka hezky vykreslila jednotlivé členy Tristianovi party. Každý hrál svou úlohu a každý byl jiný. Škoda, že v některých scénách nenapasala, co dělají jednotlivci, ale třeba pouze "Kluci začali sjíždět dolů po štěrku", čímž jejich individualitu zase trochu pošlapala.
Ovšem kvůli matce hrdinky je můj celý pohled na knihu trochu zamračenější. Její postava je přehnaná, ať se dívám ze všech stran. Tu, podle mého, autorka trochu zbytečně přehnala.

Celkově ale musím uznat, že v dnešní recenzi jsem kritická, protože k teplému mléku a studeným sušenkám za deštivého odpoledne tato kniha vyloženě sedí. Nemusíte u ní vůbec přemýšlet, dumat nad zločincem, jelikož do konce vlastně nevíte, jestli nějaký existuje. A určitě je tohle jeden z lepších počinů edicí Thriller a Zločin!



Za tuto knihu děkuji nakladatelství Fragment, které mi ji ochotně poskytlo jako recenzní výtisk.
Pokud byste si ji chtěli koupit, lze ji najít zde


2 komentáře:

  1. Tohle mi hrozně vadí. Vždycky očekávám nějaký thriller, něco mrazivého a nakonec dostanu jen slintání nad klukem.

    OdpovědětVymazat
  2. Docela se obávám, že po přetení této recenze taky začínám tušit, jakže to mohlo být ve skutečnosti. Každopádně jsem o knížce už slyšela a hrozně se mi líbí její obálka. Třeba se mi někdy dostane pod ruky, pak si ji určitě půjčím :) Ale nechám tomu volný průběh, zatím mě to nějak hrozně nebere, abych si ji rezervovala v knihovně :)

    OdpovědětVymazat