12. června 2013

Čtečky? Objektivně subjektivní článek

Už nějakou dobu jsem přemýšlela o koupi čtečky, nebo tabletu. Sice mám ráda knížky, ke kterým můžu přičichnout, cítit tu vůni novoty (občas umělé zdechliny) a listovat jimi. Jenže mým i spoustu knih v elektronické podobě, dají se tak lehce sehnat a tisíce knih tak můžete nosit s sebou!

Nejprve jsem si říkala, že zvolím tablet. Budu si moct hrát ty nesmyslné hry, zabiju tím čas a budu mít klid. Jenže když jsem více zapátrala na internetu, vlastně jsem musela až na slovenskou stránku, abych zjistila, že tablety moc dlouho nabité nevydrží (při čtení prý tak 250-300 stran). Teda aspoň ty do 5000Kč, na které jsem koukala.
Další je fakt, že jsou uzpůsobené spíše na hry a na to, abyste ukázali, že máte na tablet. Aplikace na čtení sice obsahují, ale pozorovací úhel, viditelnost na slunci a jas způsobují to, že vás po chvíli bolí oči.

Z všech těchto důvodů jsem si vybrala právě čtečku. Na skladě byl kindle 5, vypadal svým způsobem roztomile a užitečně. Menu je sice jen v angličtině, ale snad se aspoň zdokonalím. Je krásně lehký, čte se snad lépe, než papír. Při otevření jednotlivých knih jsem zjistila, že písmena jsou poměrně malá a když dám zoom, musím překlikávat z jedné půlky do druhé půlky papíru, ale po otočení obrazovky o 90° se  vše vyřešilo. Hrozně mě pobavilo vyhledávání na internetu (ano, má wifi), protože je čtečka černobílá a řeknu vám, facebooku by to tak slušelo!



11 komentářů:

  1. Tuhle čtečku mám taky a nemůžu si jí vynachválit :) v nastavení se pokud vím dá velikost písma změnit, já to mám nastavené na takové střední velkosti písma - vypadá to stejně jako v knížce.

    the-bling-ring.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem upřímně na čtečky alergická. Pro mě to neni kniha a raději budu tahat obrovskou bichli a cpát do toho peníze, než čtečku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na knihy nezanevřu, ale i s tím, že si tam můžu dát učení atd. je to praktická věc :)

      Vymazat
  3. Já čtečku nemám, mám knížky radši jako hmotnější :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem na tom podobně jako Charmedka :) čtečku bych si v životě nekoupila (a ještě kupovat si knihy v elektronické podobě :D to určitě - maximálně postahovat). Chyběla by mi ta vůně těch stránek a celkově, kniha je kniha :D (a nemusíš mít strach, že ti ji někdo v buse vytrhne a ukradne :-D viděla jsem to naživo se čtečkou).

    OdpovědětVymazat
  5. Zbožňujem svoju čítačku. Je to asi najlepšia vec po netbooku, čo mám :D Knihy sa samozrejme nepočítajú :D

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jí mám, je to praktická věc, můžu si tam dát knížky, které jsou v knihovnách rozpujčované nebo dlouhé studie, které máme v el. podobě a zbytečně bych si je tiskla nebo četla na notebooku. Jinak fyzické knihy jsou samozřejmě primární. Takže kdo na čtečky nadává, ji zřejmě nikdy nepotřeboval;)

    OdpovědětVymazat
  7. Dřív jsem se strašně zdráhala pořídit si čtečku, ale pak se ve mně něco zlomilo a postě jsem si pořídila Kindla 4 :D Teď už ji nedám z ruky. Je fakt, že jsem si ani jednou ještě nekoupila ebook a všechno stahuju, ale dá se tak ušetřit opravdu hodně peněz! Je fakt, že na papírové knihy nedám dopustit, ale pokud něco nemůžu sehnat jako knihu, můžu zkusit ještě e-book! A to je je dobrý kompromis například k maturitní četbě, když jsou knížky v knihovně rozebrány a je na ně spousta rezervací... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to také vidím :) Je to praktická věc. Vejde se všude, můžeš do ní dát tisíc knih. Jediný, co mě štve je občas velikost písma.

      Vymazat