1. června 2013

Knížní řetězovka no 2

S touto řetězovkou od Luu jsem začala už nedávno, ale protože má asi milion položek, bude přidána v podobě více článků :)

12. Čteš někdy jednu knihu vícekrát?
Neubráním se tomu a je to, podle mě, jen dobře! Na co bych měla jinak knížky doma, kdyby po prvním předčtení byly "opotřebované" a vlastně zbytečné?

13. Dokážeš číst v autobuse?
Cesta do školy a ze školy mi trvá pěknou chvíli. V autobuse, kromě učení, i ráda čtu knížky. Ovšem déle to nevydržím, protože se mi z jízd dělá špatně.

14. Oblíbené místo na čtení?
Nejspíš by to byla postel. Dříve jsem ráda chodívala nad údolí u babičky na skály, kde jsem si rozbalila deku, ale popravdě minulý a předminulý rok bylo o prázdninách poměrně ošklivo na to, abych někam lezla.

15. Zásady při půjčování knih?
Já zas neustále knihy nepůjčuji, protože většina mých kamarádek buďto navštěvuje knihovnu, nebo nečte. A potom Roxy, která půjčuje mě :D

16. Děláš knihám oslí uši?
Pokud se nepočítají učebnice, tak rozhodně ne. Na své knihy jsem háklivá. U školních mě už jejich ochrana tolik nevzrušuje.

17. Píšeš si na okraje stránek poznámky? 
Ani nápad! Takhle zničit knížku něčím, co by mi za rok, dva přišlo jako úplná kravina? Nenene!

18. A do učebnic?
Do učebnic si občas kreslím, píšu výsledky, nebo u slovíček, které nevím připisuji význam :) tam se to spí, přeci!

19. Ve kterém jazyce čteš nejraději? Kolik jich zvládáš?
Určitě v češtině, protože tak dobrá ještě nejsem. Zvládnu s obtížemi anglické texty, zkoušela jsem ruskou knížku, ale protože byla o nějakém kapitánovi na moři, či co, moc jsem z toho neměla :D Nejsou to uplně slovíčka, co ovládám

20. Co musí kniha mít, aby sis ji zamilovala?
Tak začnu u toho, co nesmí mít. Neměla by být předvídatelná, přílišně sladká, nebo nesrozumitelná. Líbí se mi knihy s psychologickým nádechem jako Lolita, nebo i Hvězdy nám nepřály. Zaujme mě ale i akční příběh a krimi nebo thriller.

21. Co musí mít kniha, aby si ji doporučila dál?
Tak to je individuální. Záleží na knize a taky na tom, komu ji doporučuji. Podle mého jsou knihy jako názory a je těžké najít někoho, který by vám z 1000 knih vybral stejných 10, jako byste brali vy. Takže se určitě snažím na toto přihlížet.

22. Oblíbený žánr?
Jak už jsem řekla, jak psychologické prózy, tak thrillery. Ale není to jednoznačné. Moc se mi taky líbí historické romány.



7 komentářů:

  1. miluju čtení v autobuse a na procházkách!

    OdpovědětVymazat
  2. Sdílím spoustu odpovědí :D Nesnáším oslí uši. Opravdu moc a moc nesnáším. (Dokonce je nedělám ani v učebnicích - já základám všechno vším :D) a za poznámky na krajích knížky bych vraždila. Se to snažím gumovat, když to najdu v knížkách z knihovny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě je vždycky špatně, když z knihovny přinesu knížku, která má někde flek. To si jen říkám, co s ní ten člověk dělal.

      Vymazat
  3. Niektoré knihy dokážem čítať tisíckrát. :)

    OdpovědětVymazat
  4. 16., 17. - som na tom úplne tak isto :D Presne ako ty, aj ja som nenormálne háklivá na svoje knihy a okrem mňa sa ich nikto nesmie dotknúť :D A už vôbec by som do nich nepísala! To je pre mňa ako zločin :D

    OdpovědětVymazat
  5. ja zasadne moje knihy nepožičiava, lebo mám s tým veľa zlých skúseností
    psychologické knihy zbožňujem aj ja... no tiež nemám rada také presladené :)
    históriu milujem a snažím sa o nej aj veľa čítať, takže asi máme dosť spoločného :)

    OdpovědětVymazat