5. června 2013

Nakoukněte i vy do magického světa Eragona a Safiry - Recenze

Název: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 488

Anotace:
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...

Kdo by neznal příběh o chudém patnáctiletém sirotkovi, žijícím pouze se svým strýcem a bratrancem v malé vesnici Carvahall?
Možná kvůli velkofilmu plném debutantů, snad díky té bombě, kdy patnáctiletý Paolini napsal svůj první delší příběh, který neměl být nikdy vydán.

Náplň dne mladého Eragona bývá vcelku stereotypní. Práce na farmě, lov a znova práce na farmě. Vše se změní ve chvíli, kdy najde v Dračích horách podivný modrý kámen. V hlavě mu ihned projedou myšlenky o prodeji a jednoduchém zbohatnutí, ovšem kámen není tak úplně tím, čím se zdá. Když začne jeho povrch praskat a zevnitř se ozývat podivné zvuky, netrvá dlouho, dokud nepochopí, že se jedná o záhadného tvora.
Příběhy o dračích jezdcích od malička miloval a najednou ho dělí jen krůček od těchto fantastických snů. Stává se jedním z nich. A protože jsou draci v Alagaessi už jen výplody pohádek, není lehké vzrostlého draka utajit. Podaří se jim porazit vládu krutého Galbatorixe a nastolit tak v jejich zemi mír?

Hlavní postavou je určitě Eragon, který se ze dne na den stane z obyčejného hocha hrdinou, na jenž stojí záchrana celého světa. Jenže Eragon je typický dospívající. Tvrdohlavý, zbrklý, bezhlavě se pouští do věcí a vše chce dělat po svém. Mě tímto byl vlastně sympatický, protože nešlo o supermana, který se objevuje v podobných fantasy příbězích a po pár stranách okouzlí celé své okolí.

Safira je zde naopak takovou milou kamarádskou maminkou, jež chlapce podporuje, dodá nějakou milou a  naprosto sympatickou myšlenku, kterou mu ukáže, že za ním vždy stojí. Dlouho po přečtení jsem snila mít svého vlasního draka, respektivě dračici.

Dále se zde objevuje Brom, jenž oboum pomáhá v jejich nelehké misi. Elfka Arya - vznešená, kouzelná a také velmi nedostupná.

Tahle kniha se hodí pro kluky i pro holky od menších,až po ty dospívající. Všichni, kteří si oblíbili fantasy příběhy ocení hlavního hrdinu, věrného draka, zápletku s hrozivým padouchem i autorem navrhlou mapu světa pod obalem knihy. Nemůžu Eragona sice přirovnávat třeba k oblíbenému Nekonečnému příběhu, protože na to je tato knížka až příliš předvídatelná. Stále je to ale příjemné a svižné čtení.

Paolini si rozhodně zaslouží za to, co dokázal, uznání. Sice je při čtení cítit jakási naivita a nevyspělost autora, ale vytvořil svůj vlastní svět podle jeho pravidel a tam toto vše patří. Na mě to působilo roztomile, mile a velmi čtivě. Ze všech stran na mě dýchalo magické a tajemné kouzlo každého okamžiku, který Eragon a Safira prožili.

Knížka si mě získala, pohltila mě a společně s Eragonem jsem prožívala radostné chvíle, i ty, kdy nevěděl, jak dál. Představovala jsem si jaké by to bylo mít podobného mazlíčka, který by četl mé myšlenky a díky
neuvěřitelnému spojení byl vždy se mnou. /K filmu jsem se nechtěla moc vyjadřovat, tolik mě neohromil a, jak řekl můj bratr, "je to šílenost pro šílený kluky koukající na pokémony"/




Za tento recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment. Knihu si můžete zakoupit i vy! Zde je odkaz





6 komentářů:

  1. Och Eragon, moje dětská láska! Jedna z těch serii kterou mám doma kompletně vyskládanou v knihovničce a dokonce jedna (spíš jediná :D), kterou mám podepsanou. Ale příběh o tom, jak jsem stála několika hodinovou frontu, pak ji celou předběhla a nakonec se pitvořila na pana Paoliniho, sem nepatří :D (Ale pochlubit se musím, že jo :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je milé :) jen se pochlub! Já takhle zbožňovala asi jen Šmouly :D jsem to barbar:D

      Vymazat
  2. Tuhle knížku sem nikdy nečetla a abych byla upřímná zatím mě to ani neláká. Sice na ni všude čtu dobré recenze a spoustu spolužáků to chválí. Možná si k tomu jednou cestu najdu:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji, až budeš mít náladu, zkus:) nemůžeš nic ztratit. Je to hodně zajímavý příběh. Hlavně mě dostaly ty jeho popisy. Safira stála přímo přede mnou, fakt!:D

      Vymazat
  3. Tu knížku už si budu muset konečně přečíst. Vždycky když jsem v knihovně tak zapomenu nebo je zrovna půjčená -_- :D

    OdpovědětVymazat
  4. Eragona jsem nikde nečetla, ale už jsem ho tak 3x viděla a hrozně se mi to líbilo.. škoda jen, že nemám čas na tu knížku..

    OdpovědětVymazat