25. září 2013

Čtení pomáhá!

       Pokud jste věrnými čtenáři jakéhokoli žánru, jistě již víte jak je samotné čtení prospěšné. Nejen, že se takovým lidem rozšíří mluvená čeština, pochytí nová slova neaktivního jazyka, ale i získají hlubší znalosti.
       Před dvěmi lety vznikl internetový projekt pod záštitou spousty známých médií jako Česká televize, MF DNES či Evropa 2. Garantem tohoto projektu je pan Martin Roman, kterého můžete znát jako bývalého předsedu obsazenstva firmy Čez.  Rozhodně ale tento článek nevznikl proto, abych upozorňovala na tuto společnost proslavenou výrobou elektřiny ( To by mi za to museli tučnym šekem zaplatit! :D ).
     Čtenářský charitativní projekt Čtení pomáhá vznikl před dvěma lety. Vede jak děti ke čtení, tak v nich budí chuť pomáhat potřebným. Samozřejmě od nich nikdo nemůže vyžadovat peníze. Ovšem za každou přečtenou knihu je připsáno 50Kč na dobročiné účely. A o tom, kdo pomoc obdrží můžou rozhodnout přímo čtenáři. Tímto způsobem je na několik různých charit připěno za rok až 10 milionů korun, jelikož se jen v prvním roce zapojilo 90747 dětí.
     Aby vše probíhalo spravedlivě a malé děti nemusely číst jim neúměrné knihy či naopak, vznikly tři kategorie. První je od 1.-5. třída, dále 6.-9. a prima až kvarta na gymnáziích a poté střední školy a jim příslušné ročníky gymnázií.
     Pro větší navnadění probíhá i soutěž mezi třídami a jednotlivci.
     Samozřejmě, že pouhé odkliknutí "Toto jsem přečetl/a" nestačí. Každý musí složit pěti minutový test o 4 otázkách. V případě neúspěchu můžete zkusit své štěstí ještě dvakrát. Pokud se nepovede, další možnost dostanete až nadcházející den.
      Myslím si, že to je skvělý výchovný prostředek. Ač si myslím, že se mladí opět ke čtení vrací ( v mém dětství, když byly televize a počítače poměrně novotou to bývalo horší), podobné projekty musíme uvítat s otevřenou náručí. Také samozřejmě pevně věřím, že všechny charity slíbené peníze dostanou...


4 komentáře:

  1. Do čtení pomáhá jsem zaregistrovaná už od začátku a souhlasím, že je to skvělý nápad. Nad tím, jestli charity peníze opravdu dostanou, jsem také přemýšlela, ale asi mi nezbývá než doufat, že ano.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    děkujeme vám za podporu projektu Čtení pomáhá. Nemusíte se bát, nasbírané prostředky skutečně putují tam, kam mají. Můžete se sami přesvědčit například na našem profilu na facebooku, kde pravidelně uveřejňujeme reakce od jednotlivých charitativních projektů, včetně fotografií. Bohužel nemůžeme uveřejnit všechna poděkování, ale snažíme se našim čtenářům pravidelně poskytovat alespoň nějakou zpětnou vazbu. Ještě jednou děkujeme!

    Tým Čtení pomáhá

    OdpovědětVymazat
  3. Týjo :D nedávno jsem taky napsala článek o tomhle projektu, ale vůbec jsem o tom tvém nevěděla :D takže promiň, doufám, že ti to nevadí.. -_-

    OdpovědětVymazat