9. dubna 2013

Andělé dne a noci - M.Hejkalová

Autor: Markéta Hejkalová
Název: Andělé dne a noci
Počet stran: 184
Nakladatelství: Hejkal

Anotace:
Hrdinové románu Andělé dne a noci, žijící na různých místech světa, se ocitají v okamžiku životního zlomu.

Češka Marta řeší hrozící krach své firmy i svého manželství, baskický novinář Kerman sbírá síly k rozchodu s teroristickou minulostí i s dlouholetou přítelkyní a moskevský učitel Vladimír pracuje pro podezřelou vlasteneckou organizaci, aby zapomněl na smrt své ženy. Jejich osudy se jednoho dne protnou a jejich příběhy se vydají nečekaným směrem. Míří do nebe, ale možná kráčejí do pekla. Najdou cestu zpátky?

Román, který začíná jako psychologická próza, se záhy mění v napínavý politický thriller. Autorka využila své několikaleté zkušenosti v diplomatických službách a zasvěceně dává čtenáři nahlédnout do světa, v němž důležití paňácové pózují před objektivy, jak pevně třímají v rukou kormidlo dějin, a přitom se ho sami zoufale a křečovitě drží, aby je nesmetla příští vlna zla a oni neutonuli v moři své vlastní nicotnosti.


Děj:
První setkání je s Vladimirem z Moskvy. Počátek knihy je velmi psychologicky pojat a Vladimir vzpomíná na minulost svou a svojí rodiny. Přemýšlí o Rusku a také o Souručenství, což je organizace, kam vstupovali lidé snažící se o obnovení starých Ruských hodnot a řádu. Myslí také na svou arménskou manželku Anahit a na jejich setkání se Sergejem, který u nich poté bydlel a Atamanem, jenž jim o skupině Souručenství pověděl.
Vladimir je osamělý, jelikož Anahit zemřela, takže mu vůbec nevadí, že pracuje pro podezřelou Ruskou organizaci.

Další postavou knihy je Češka Marta, která je nervově velmi vypjatá. Odpovídá ji i název kapitoly - žena ve středních letech na pokraji nervového zhroucení. Její manžel Jarek ji nejspíše podvádí, prochází si krizí a jejich soukromá firma Babylon se ocitá na pomyslné hraně a nevypadá to s ní vůbec dobře. Cítí se sama, manžel si jí nevšímá, vyhýbá se jí a její dcera Adélka odjela do Ruska studovat. Když jí zavolá kamarádka Zuzka a pozve ji do Španělska k moři, Marta má pocit, že je to nejlepší, co ji mohlo potkat.
A tam se setkává s Kermanem.

Kerman je bývalým bojovníkem za svobodu Baskicka (prakticky terorista), který se rozhodl opustit svou práci a přítelkyni a zároveň "spolubojovnici" Leire. S Martou se postupně seznamují, tráví spolu spousty času a Marta začne přemýšlet, zda by právě zde neměla začít nový a lepší život zde a odstěhovat se ke Kermanovi.

Díky Zuzce si Marta najde  práci v evropské organizaci Babylonie, kde má připravit světový  kongres malých jazyků a národů ve španělském Bilbau. Martu práce velmi baví a je ráda, že díky ní může jezdit občasně do Španělska kvůli přípravám kongresu.
Marty dcera Adélka se zatím setkává v Rusku se Sergejem a zamilovávají se do sebe.

Na území Španělska a Francie leží území známí jako Baskicko a ETA, ozbrojená separatistická nacionalistická organizace se snaží o vytvoření nezávislého socialistického státu. Ve Španělsku vyhlásí mír, ovšem v  ruském Souručenství stojí o něco jiného. Teroristické akce na západě měly sebrat pozornost nepokoji v Rusku.Konkrétně na Kavkaze a Čečně. Organizace se tedy snaží vymyslet jak zajistit teroristický attack na kongresu, který ovlivní všechny naše hrdiny.

Názor:
Někteří autoři mají nadání na psaní romantiky, jiní na akční trháky. Paní Markéta Hejkalová je příkladem všeho najednou. A ještě píše s takovou lehkostí! Slovní obraty, které jsem zaregistrovala v této knížce jen tak jinde nepotkám.
Počátek knihy není nikterak neobyčejný, až na jazykovou stránku, jež je vážně dokonalá! Ovšem poté se
začnou osudy hrdinů zamotávat, proplítat, vychází najevo všechny ty teroristické a rádoby vládní organizace.
Chvíli jsem si myslela, že se ve všem zamotám, ale poté mě kniha naprosto dostala!
Skvělé je i to, že autorka opravdu sama nahlédla jako diplomatka pod pokličku těchto organizací a ví o čem mluví.
Je úžasné kolik věcí se vešlo do pouhých 184 stran.

Pokud máte rádi psychologické prózy, thrillery, či byste rádi odhalily tajemství, které se skrývají všude kolem nás, je tato kniha právě pro vás!

      Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Hejkal. Knihu si můžete koupit i vy sami ZDE.



17 komentářů:

  1. Mne sa kniha tiež veľmi páčila. Markétu Hejkalovú mám veľmi rada a teším sa na každú jej knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně hodně dobrá!:) Jedna z nejlepších českých autorek.

      Vymazat
  2. o autorce jsem zatím ani neslyšela (jsem fakt barbar), ale ta knížka... vypadá zajímavě a lákavě. Že by další položka to-read listu? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus, neprohloupíš:) Je to velmi zajímavá kniha

      Vymazat
  3. Super článek! :) Knihu neznám, ale zaujala ;)

    www.lorietta.cz

    OdpovědětVymazat
  4. O té knize jsem ještě neslyšela, ale díky tobě jsem se o ní dověděla a zaujala mě. Uvidíme, třeba se na ni taky vrhnu. :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mne hodně zaujalo, budu se mi po ní muset mrknou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, zvu tě na svojí GA http://nikol-kach.blogspot.cz/2013/04/prvni-giveaway-pro-vas.html BYLA BYCH RÁDA ZA TVOJÍ ÚČAST. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tuhle knihu ani autorku vůbec neznám, ale zní to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  8. Romatika a psychologický román v jednom? Hm, možno by sa mi to mohlo aj páčiť. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Slíbila jsem si, že přestanu ignorovat české autory a toto mě celkem zaujalo, napíši si to na seznam, díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkná recenze, ale zdá se mi to nebo je velmi nápadně podobná téhle:

    http://wolfdraven.eu/andele-dne-a-noci-marketa-hejkalova-recenze/

    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nevím :) možná maličko, ale na tento blog ani nechodím, takže to je opravdu jen náhoda /snad neurazím autora/

      Vymazat