16. dubna 2013

I Ten,kdo stojí v koutě může být společenským tvorem

Recenze:

Autor: Stephen Chbosky
Originální název: The Perks od Being a Wallflower
Český název: Ten,kdo stojí v koutě
Počet stran: 216
Nakladatelství: Brio


Česká anotace: Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.



Charlie byl vždycky tichým a pasivním klukem, ovšem poslední dobou se to nepřehlédnutelně zhoršilo. Potkala ho totiž nemilá událost. Jeho nejlepší a jediný kamarád Michael zemřel a on je teď sám a, jak stojí v knizě, nezapojuje se. Nemá komu se svěřit a ve škole se snaží jen přežít.

"Každý přijímá takovou lásku, jakou si podle svého názoru zaslouží."

Kniha je napsána ve formě dopisů. Charlie je píše, pro nás neznámému člověku a pokouší se o vlastní
anonymitu. Hledá pouze někoho, kdo bude poslouchat, nikoli reagovat. Je to prostě jen TenSprávnýČlověk. 




Odehrává se rok 1991. Amerika experimentuje a to nejen, co se týče návikových látek, nebo klubů. Přichází nové rockové skupiny, které ovlivňují svět a všechno se zdá být dovoleno. Charliemu je 15 a nastupuje na střední školu, kde právě odmaturoval jeho bratr a studuje jeho sestra s výbornými výsledky.
Je to velmi milý, chytrý a rozumný chlapec, ovšem nejedná pod slupkou, nepřemýšlí o tom, jak bude reagovat. Pokud mu je smutno, brečí a pokud je veselý, hlasitě se směje. Ostatní studenti si proto
ihned myslí, že to je "magor", a že je divný.

"To je číslo, co?"
Bob přikývnul. A Patrick pak řekl něco, co nikdy nezapomenu.
"To je ten, co stojí v koutě."

Charlieho život se má změnit, když potká Patricka a Sam. Ihned si je zamiluje, stejně, jako si je musíte zamilovat vy. Vezmou ho do světa čtvrťáků, kteří jsou "cool" a chování Charlieho se jim líbí a přijde jim milé.

Tahle knížka je skvělá, protože nehraje nijak na city, čtete opravdový život kluka, kterému se ne vždy děly dobré věci a on se s tím snaží vyjít. Záleží hrozně moc na tom, jak na vás Charlie zapůsobí, jak ho pochopíte, nebo ne. To rozhodne o celém vašem dojmu. Myslím si, že každý si může z tohohle příběhu odnést své, každopádně Charlie je emocionální, inteligentn, ví, že se ne vždy chová stejně, jako ostatní ze školy a snaží se zapadnou. Opravdu snaží. Celou dobu čtení jsem měla pocit, že sedí vedle mě a vypráví mi své momentální pocity.

"A přísahám, že v ten okamžik jsme byli nekoneční."

Když nad tím tak přemýšlím, nechápu jak tuhle knihu mohl Stephen Chbosky napsat tak dokonale. Je vážně hrozně roztomilá a upřímná. Autor vážně přemýšlí jako 15 letý citlivý kluk, který je jiný a sám neví proč. Občas o něčem vypráví, ale potom ho napadne něco jiného a dostane se k úplně jiné myšlence.

Nejlepší na téhle knize je určitě to, jaký Charlie je. Tedy alespoň pro mě a znát ho, hrozně moc bych se s ním chtěla bavit. To, že spolehlivě naslouchá a rozumí, ale do věcí se neplete mu dává prostor pro vlastní skvělé myšlenky o tom, jak si věc vykládá.

"Vždycky tolik přemýšlíš, Charlie?"
"Je to špatný?" Chtěl jsem jenom, aby mi někdo řekl pravdu.
"Nikoliv nezbytně. Jenomže někdy se lidé uchylují do světa vlastních myšlenek, aby se nemuseli zapojit do skutečného života."

Knížku jsem si hrozně dlouho chtěla přečíst. I proto, že mě vcelku zaujal film, který jsem viděla už na začátku ledna. Ten je také, stejně jako kniha, skvělý. V hlavních rolích se zde objevuje Logan Lerman (Percy Jackson), Emma Watson, která se určitě zasloužila o určité mediální povědomí, jeliko ji doposud známe vlastně téměř pouze jako Hermionu Grangerovou.

Láska: Ano, ve všech různých podobách!
Akce/Napětí: Moc ne a je to dobře!
Konec: Hodně emotivní


Všem tuto knihu můžu doporučit, ale upozorňuji, že vás nemůže nechat chladeným a budete o ní dlouho přemýšlet. Ovšem nesejde na tom, kolik vám je, abyste si ji mohli přečíst. Každý se jednou může citit podobně, jako Charlie. Vážně, když se zaberete do příběhu, budete se cítit nekonečně.

Moje oblíbená písnička z filmu Heroes od Davida Bowieho


12 komentářů:

  1. Zrovna v sobotu jsem ji začala číst a v sobotu jsem ji taky dočetla. Kdyby mě někdo nevyrušil, tak ji mám přečtenou ještě ráno, kdy jsem si ji položila číst.

    Knížka je to úžasná - už dlouho se mi nestalo, že bych začala číst a nepřestala (dokud mě nevyruší zvonek u dveří:D) Charlie je neskutečný sympaťák a několikrát jsem si kousala rty, abych se nerozbrečela. Abych byla k někomu tak empatická, se mi už taky dlouho nestalo.

    Film jsem neviděla a přemýšlím, jestli si ho vůbec pouštět. Nějak si nechci zkazit to všechno úžasný, co ve mě ta knížka vyvolala. A toho filmu se hodně bojím, i když ho hodně lidí oceňuje ( i ti, co knížku četli).

    Největší dojem na mě udělala básnička, kterou Charlie věnoval Patrickovi. Mám ji přepsanou a připíchlou na nástěnce. Fakt síla.

    Pomalu se chystám na to taky napsat pár řádků (nemám odvahu tomu říkat recenze :D), ale nějak se k tomu furt nemám. Tak moc to byla silná knížka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si dneska šla ihned knížku objednat, protože jsem jí měla jen půjčenou.
      Ale prvotní čtení mi trvalo opravdu jen chvilku a klidně bych si ji přečetla znova.
      Charlie je vážně skvělá postava a mám ho moc ráda.
      Zapůsobilo na mě snad všechno! Uspořádání slov, vět...je to skvělé dílo.
      Já sice napsala, že jde o recenzi, ale taky jsem nepoužívala ani hvězdičky, protože by to bylo zbytečné. Jasně by jich bylo 5

      Vymazat
  2. Taky jsem si ji chtěla už dlouho přečíst, sháněla jsem ji už v době, kdy ještě ani nebyla přeložená do češtiny, pár měsíců před premiérou filmu (na který jsem se těšila jak půjdu do kina, a oni to u nás ani nedávali, no konec -.-) a nedávno jsem ji přečetla a vážně na mě zapůsobila :) Čte se tak lehce a člověk tam narazí na takovou spoustu zajímavých myšlenek. je to hodně emotivní, opravdu, a hlavně ten konec. Kdyby takových knížek bylo víc! Jestli znáš ještě nějakou podobnou, byla bych moc ráda za tip :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Viděla jsem film a ten je taky super, ale kniha je kniha.
      Charliemu se jiná kniha nevyrovná:P

      Vymazat
  3. Ta knížka je dobrá, ale nemohu si pomoct, film je ještě lepší :D, i když Charlieho neukazuje v tom zkaženějším světle...navíc miluju ten soundtrack... hlavně Come on eileen !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoo, soundtrack je skvělý! Ještě, že byl vlastně i popsán v knize, takže jsem si ho i tak mohla pouštět. Oba, film i kniha, mají něco do sebe a jsou sami o sobě skvělí

      Vymazat
  4. Děkuji za tip! V co nejbližší době si ji opatřím :-). Připomnělo mi to Kdo chytá v žitě - minimálně trochu. Tak uvidíme, jestli je to v něčem podobné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem zase já nečetla,ale asi přečtu, každý o tom mluví:D

      Vymazat
  5. Ano! Úplně s tebou souhlasím! Knížka je naprosto úžasná, film jsem zatím neviděla. Je to tak měsíc, možná dva, co jsem jí četla a pořád nemůžu zapomenout na to, jak je skvělá:)

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem nečetla, film jsem neviděla.. ale oboje bych strašně moc ráda napravila! :)

    OdpovědětVymazat