19. dubna 2013

Zašmiknutá Anna Karenina

Recenze:

Autor: Lev Nikolajevič Tolstoj - převyprávěl Václav Dušek
Originální název: Anna Karenina
Počet stran: 200
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Kvůli své vášnivé lásce se rozhodla definitivně změnit svůj život a volit mezi salonním životem v nelásce a přirozeným právem na štěstí. Nechce dále tajit svůj milostný poměr a je odhodlána opustit muže a syna, ztratit své společenské postavení a čelit opovržení ze strany bývalých přátel a společnosti. Nový život jí však nepřináší to, po čem opravdu touží, a vír událostí vede její kroky na osudové nádraží…

Přiblížený děj:
Anna Kareninová žila životem, o kterém obyčejné ženy jen snily. Byla vrchní dámou vybrané Petrohradské společnosti, měla milujícího manžela, jenž ji nechával absolutní volnost a roztomilého malého syna. Přes ten všechen přepych, když potká mladého a neodolatelného Vronského, podlehne mu. Snad oslněna vší tou nově poznanou vášní a vzrušení se do něj zamiluje. Ale doba ji nepřeje a proto ihned okusí opovržení ruské smetánky i jejího manžela.

Názor:
Na tuto knížku jsem se těšila ihned poté, co jsem zhlédla stejnojmenný film v hlavních rolích s Keirou Knightley a Aaronem Taylor-Johnsonem. Oba tyto dva herce zbožňuji. Keiru z Pirátů z Karibiku, Aarona z dívčího filmu On je fakt boží!.
Film Anna Karenina si  právěm vysloužil 4 nominace na prestižní Oskary, z nichž vyhrál cenu za nejlepší kostýmy. Jde o skvěle zpracovaný příběh.


Číst celou Annu Kareninu mě děsilo, protože jde o realistické dílo, takže plné dlouhých, předlouhých popisů, které mohou být i nezáživnými. Ovšem toto převyprávění od Fragmentu, které vypracoval Václav Dušek byla skvělá šance, jak dílo přečíst, ale neunudit se.

A víte co, jsem děsivě ráda, že jsem tuto 200 stránkovou A. Kareninovou objevila, protože je to skvělá knížka, kde nechybí žádná část děje a přesto se do tohohle úseku vešla a neztratila na kvalitě. Originál by byl opravdu zdlouhavý a asi bych ho celý nezvládla.

Kniha nevypráví, stejně jako originál, jen příběh Anny a Vronského, další důležitou dějovou linií je osud osmnáctileté Kitty, jež byla původně právě do Vronského a Levina, který leta bláznivě miluje Kitty (Katku). Obě story mě více, než jen bavily. Tolik obratů, které vychází z psychického nitra lidí! Přesně tyto náznaky psychologické prózy nelze nezbožňovat.

Jediné, kde jsem se trošku zamotala byl prostředek, kde v tolika linkách a ruských jménách jsem se  chvíli nenacházela. Ale přišlo mi to vtipné. Učím se rusky a ty jména jsou sice složitá, ale super.

Hrozně se mi líbil začátek, kde jsme seznámeni se všemi postavami. Velmi silně utkvěné v paměti mám i okamžiky Anny a Vronského. Konec je velmi emotivní, ale skvělý. Pokud se zamyslím nad tím, do jaké situace se ti lidé dostali, chápu ho.

Opravdu dlouho jsem u čtení vydržela a nemohla se doslova odtrhnout. Nešlo to. Vřele všem Annu Kareninu doporučuji!!

Láska: Ano,ano, ano! Všemožné druhy lásky - milenecká, která byla ta vášnivá a nespoutaná, mateřská - strach Anny o malého Serjožu, zvláštní druh manželské lásky, kdy Alexandrovič Karenin Annu plně respektoval a důvěřil ji, ale nepřenesl ponížení, které mu způsobila.

Smrt: I ta se zde objeví a je jistým směrem nevyhnutelná

Konec: Plně chápu. Pokud se zamyslím a vcítím do postav, nejednaly nepochopitelně.

Napětí/Akce: Právě na onom konci!






Za poskytnutí recenzního výtisku tentokrát musím poděkovat nakladatelství Fragment, kteří byli velmi ochotní a vstřícní. Knihu najdete zde



17 komentářů:

  1. Annu Kareninu miluju, zkrácenou, novou verzi jsem nečetla, mám radši klasickou :) nidky mě nenudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty jsi ostřílený čtenář! :D mě ten počet stran trochu vyděsil:D

      Vymazat
    2. Taky si radši přečtu nezkrácenou:)

      Vymazat
  2. Chystám se přečíst, tak děkuji za recenzi:)

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Anna Karenina má jenom 200 stránek? o.O

    Já se nikdy do ničeho ruského nepouštěla, a už vůbec ne do ruského realistického. Je to sic klasika, ale na tohle asi fakt nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, že toto je zkrácená verze, takže se mnohem lépe čte:)

      Vymazat
    2. Hm, škoda, že není srovnání klasické a zkrácené verze, nakolik se ta zkrácená drží původních autorských záměrů, jak moc je to zkrácení a nakolik úpravy a tak :( - to zkrácení na 200 stran totiž působí opravdu děsivě.

      Vymazat
  4. Jojojojo, Anna Karenina. Miluju tu knížku. Akorát mám tu nezkrácenou verzi, takže někde 600 stran :)
    Zvu tě na giveaway o hodinky na krk. Dnes je poslední možnost se připojit :).
    http://talktomymoustache.blogspot.cz/2013/04/elin-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo..:D to je už dost stran no:D
      ráda se zúčastním!

      Vymazat
  5. Taky jsem radši pro originální verzi :) ale vypadá to dobře.

    Zvu tě ke mě na giveaway :)
    http://ponura-nora.blogspot.cz/2013/04/giveaway-o1.html

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som videla film, ale nijak špecificky ma neohúril. No o kratšom spracovaní som nemala ani tušenia. Idem si ho omrknúť. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ta knížka se mi moc líbila a k filmu jsem se zatím ještě nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ji :) mě hrozně zaujalo to, že v knize jsou malé ilustrace a na obrázku vypadá Anna Karenina stejně jako filmová Keira

      Vymazat
  8. Film jsem také viděla, ten byl opravdu skvělý :).

    OdpovědětVymazat