28. září 2013

Recenze - Percy Jackson : Zloděj blesku


Název: Percy Jackson : Zloděj blesku / Percy Jackson - The Lightning Thief /

Autor: Rick Riordan 

Počet stran: 400

Nakladatelství: Fragment (2009)

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson.
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.
Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia.
Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? 
Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!


       Pokud by jste se na začátku knihy zeptali hlavního hrdiny, kdo vlastně je, nejspíš by odpověděl něco ve stylu "Percy, prostě jen Percy". Percy Jackson byl od malička trochu problémovým chlapcem. Trpěl dyslexií a i z tohoto důvodu musel velice často měnit školy. Vše se změní dne, kdy se vydá se svou momentální školou do muzea. Z počátku se zdá návštěva pouhou nudnou exkurzí. Děj nabere jiného směru, kdy se třídní profesorka promění v děsivou létající nestvůru a Percyho napadne. Všichni tvrdí, že měl pouze halucinace, což by možná dávalo smysl, ale proč se tedy chovají ostatní tak podivně?
      Všem školákům začínají prázdniny a tak i Percy odcestuje se svou matkou pryč. Najednou se tam objevuje Grover - nejlepší a také jediný Percyho kamarád. V boji s minotaurem se pak chlapec dozvídá, že je vlastně polobůh, otcem mu je Poseidón, jeho přítel je mýtické stvoření, matku mu unesli a on sám byl obviněn z krádeže Diova blesku. Rychle se proto musí dostat do tábora polokrevných - dětí lidí a bohů. Dokáže společně s Annabeth - dcerou Athény a Groverem situaci vyřešit? 

     Jestli jste již viděli film a stejně tak jako já jste se tedy dlouho knize vyhýbali, musím vás ujistit, že se jedná o dvě úplně odlišné věci. Naprosto odlišné. Mě se například filmové zpracování moc líbilo, ale přišlo mi spíše věnováno mladším dospívajícím, takže jsem se v něm moc nenašla. V knize jsou postavy o něco jiné, příběh více zaobalený, detailnější a doplněný o mýtické příběhy báje a pověsti. Tahle knížka vás tak nejen pobaví, ale i poučí. Dozvíte se vše o řeckých bozích, jejich vztazích a moci. Tímto si nenucenou formou rozšíříte znalosti mytologie, což ocení nejen vaši češtináři.

     Postavy jsem si ohromně oblíbila. V prvé řadě samothéno Percyho. Je to velmi sympatický, v knize dvanáctiletý chlapec. Ve filmovém zpracování o něco zestárl, což ale nebylo zas tak na škodu. V celém příběhu působí chováním a názory starší. Annabeth, dcera bohyně války a moudrosti Athény byla po vzoru matky hrdá, velmi chytrá, důvtipná a možná trochu tvrdohlavá. Líbila se mi i postava Grovera, který se po celou dobu snažil Percyho chránit, jak nejlépe uměl.


     Prvních, asi 100, 150 stran je takový pomalejší úvod, ovšem zbytek? Dobrodružství, neutichající napětí, jenž vás nenechá klidné. Neustále se něco děje, takže se nebudete moc od čtení odtrhnout. Percy Jackson je jednoduše skvělým čtenářským zážitkem a už se těším na další díly. 




Pokud si chcete Percyho přečíst, navštivte stránky nakladatelství Fragment, kde nyní najdete i komplet všech pěti dílů! A já na závěr děkuji za velmi ochotné zaslání recenzního výtisku!


3 komentáře:

  1. Vypadá dobře. Film jsem chtěla vidět, ale nějak se do kina nedostala.

    OdpovědětVymazat
  2. já nejdřív četla knížku a až pak viděla film, takže se mi oproti ní vůbec nelíbil :D ale asi by se mi líbil, kdybych ho viděla jako první.. :D Percyho zbožňuju, máš se na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som videla film a skúsila som čítať knihu, no nemohla som. Ten štýl písania mi nesedel, prišlo mi to také detské a nudné. Povedala som si, že ok, tak začnem od druhej, viem, čo bolo v prvej- nič. Alebo lepšie povedané to isté. Dostala som sa niekde do polky a sekla som s tým.

    Viallen z http://all-dreams-are-real.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat