30. března 2013

50 odstínů šedi - E.L.James

Český Název: 50 odstínů šedi
Originál. název: 50 Shades Of Grey
Autor: E.L.James
Počet stran: 610
Nakladatelství: XYZ

Anastázie Steelová je vcelku tuctová dvaceti jedna letá dívka žijící stereotypním životem. Páteční večery obvykle netráví s partou přátel, ale sledováním filmům, či čteném klasických britských románů. Jako mávnutím proutku se vše od základu změní, když potká milionáře Christiana Greye. Naivní a nezkušenou dívku zaškolí ve světě, kde tento mladý a mimořádně majetnický boháč dokáže vlastnit vše. 

Život mladé, v životě absolutně nezkušené, obyčejné a nezajímavé Any Steelové se vyvíjí, už podle očekávání, absolutně nudně a nezajímavě. Nechodí ven s přáteli, nebaví se, ve škole je pilnou studentkou s vynikajícími výsledky a nic jiného, než čtení neprovozuje. A to i přes to, že je, podle všeho, krásná, inteligentní a mimořádně vtipná. Její spolubydlící /a asi jediná kamarádka/ náhle onemocní, takže za ní musí právě Ana jet dělat rozhovor s milionářem Christianem Greyem, kterého, zdá se, všichni okolo znají pro jeho popularitu, až na ní. 



Grey je mladý, neuvěřitelně sexy, sebejistý a sebestředný chlap, kterého okouzlí právě nezajímavá a nešikovná Ana. Dívku, jež ještě neměla žádné sexuální zkušenosti /jo, vážně to tvrdí, ač jí je 21 a je podle popisu kost/ uvede do tajů sadomasochistických hrátek a ona si vše nechává líbit.

Zdá se vám to trochu jako příběh plný klišé? On taky je. Spousta lidí se vyjádřila, že je román podobný
Stmívání - ztracená, nešikovná a uzavřená dívka se přestěhuje od matky a jejího nevlastního otce a žije v cizím městě. Potká naprosto okouzlujícího muže, jenž všechny odmítá, až na ní. Hrdina je čirou náhodou z adoptované rodiny a nezapadá. Celý děj řeší jednu kravinu - tentokrát vyměnili přemenu na upíra, přeměnu na sub /submisivního jedince/.

Prvních 150 stran se četlo vážně moc hezky. Seznámili jsme se s Anou, jejím životem a vnímali okonosti jejíma vyplašenýma očima. Popis byl pěkný, dokázala jsem si představit, co se přesně odehrává a jak. Poté došlo na první postelovou scénu. Milion tečer mezi slovami typu "On.Je.Tak.Sexy." a stále opakující se fráze: Sub, dominantní, sex, mučírna, kožený, bejby, boky, orgasmus, vrcholím, šu*at, tvrdě...
Pokud by román skončil po 200., 250. straně první, či druhou sexuální scénkou, ničemu by to nevadilo a zachoval by si úroveň.
Takto mi přijde, že se snaží šokovat tím, jak dokola opakuje, co všechno má ve své domácí mučírně mladý Grey přichystáno, co všechno by s Anou udělal, ale skončí u toho, že ji naplácá na prdel a ona se z toho může po...

Kolem a kolem, 50 odstínů šedi je určitě kontroverzní román. Podařilo se mu šokovat a spoustu mamin,
 které postrádají sexuální vzrušení se u toho zapotí a naberou "nové síly". Pár malých holčiček se začervená, ti, co to nečetli budou vyprávět jak to je super a převratný a zbytek si uvědomí, že na to, jak si tato kniha hraje na bestseller a přichází s novým motivem, neměla by být plná klišé, předvídatelná a opakovat se.

Na závěr ale musím dodat, že každý má jiné zájmy a choutky, takže i tato kniha bude zřejmě právě o tomto. Hlavně v Americe se dočkala velmi pozitivních ohlasů a jsou z ní všichni unešeni, takže buď to je národ erotomanů, kteří si libují v sado-maso pomůckách, nebo se vzhlédli v hlubokých a neodolatelných sexy očích Christiana Greye.



7 komentářů:

  1. Taky si to chci přečíst, ale ne proto, že by mě to až tak zajímalo jako spíš proto, že na to všude kolem sebe slyším spousty ohlasů - ať už pozitivních nebo negativních:)

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to udělat si svůj názor.
      Možná jsem byla přehnaně negativní, ale nemám ráda knihy, které si na "něco hrajou" :D

      Vymazat
  2. ... a nebo jsou možná tak pitomý, že všechno s nálepkou "super a žůžo" sežerou (i s návnadou). (Amíci samozřejmě)

    Já tedy nečetla. A ani se ke čtení moc nemám, na druhou stranu mě to ale táhne (jestli je to vážně tak pitomé). Ale přijde mi trapné si to půjčovat v knihovně a ještě trapnější mi přijde si to kupovat v knihkupectví (i když věřím tomu, že nikdo neví, co to ve skutečnosti je :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to úplně pitomý. To je silný slovo. Ale dělá se okolo toho moc velký halo jen kvůli tomu, že jde o kompromitující téma, ale napsáno to zas tak výborně není. Spíš tuctově, možná tou snahou působit ohromně mi přijde, že to je prostě nic moc.

      Vymazat
    2. teď spíš než na kvalitu knížku jsem narážela (poněkud neuměle), na to, proč to Američané tak žerou. Prostě proto, že pokud jim někdo pod nos naservíruje něco s nálepkou - je to dobrý, tak to automaticky jako dobrý a skvělý berou.

      Vymazat
    3. Jasné, však já to tak beru. Mediální reklama a humbuk udělají své a to není otázka jen američanů. I u nás platí u spousty lidí, že o čem se mluví, to se řeší a pokud všichni řeknou, že to je super, tak je.

      Vymazat
  3. Naprosto věřím této recenzi - už jsem slyšela hafo názorů od svých kamarádek a vlastně se shodují :D číst nebudu - zas tak moc ten svůj vlastní názor nepotřebuju, abych při každé druhé stránce odolávala myšlence "pohádka od seschlý babizny/pohádka od seschlý babizny" ;)

    OdpovědětVymazat