28. března 2013

Bylo nás pět - Karel Poláček

Snad se s vámi shodnu, že čteni je hrozně fajn věc. Lidé si na ní rozvinou fantazii, získají aktivní spisovnou češtinu a pobaví se. Pokud se vám do ruky dostane dobrá kniha, je to přímo skvělá věc. Z toho důvodu je dnes recenze trošku atypická. Je na knihu od Karla Poláčka Bylo nás pět, jež byla napsána již v roce 1943.

Název: Bylo nás pět
Autor: Karel Poláček
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 192

Jeden z nejslavnějších románů Karla Poláčka - Bylo nás pět odnese čtenáře do dob autorova dětství. V malé české vesničce žije pět chlapců - Petr Bajza, Bejval Antonín, Pepek Zilvar, známý jako Zilvar z chudobince. Éda Kemlink a Čeněk Jirsák. Vyprávěním hlavního hrdiny Péti společně s nimi prožijeme jeden celý rok. Dobrodružství i průšvihy. Od věčných válek s Habrováky, po výlet do Indie spolu se slonem Jumbem. 

Petr je nejenom místní uličník, poctivý žák a syn prodavače Bajzy, ale i jeden z pěti nerozlučných kamarádů, "co spolu chodí". Kniha vypráví ústy hlavního hrdiny jejich životy od jara do jara. Setkáme se nejen s pěticí kluků, ale i s hospodyní Kristýnou, jež Péťa nadává Rampepurdou, cukrářovic Evičkou, z které je poblázněn, povozním Jakubem, panem Fajstem, jenž chlapce pořád zlobí a dělá jim naschvály, nebo s Habrováky.

Možná právě proto, že Petr není odlišný od ostatních kluků té doby, jeho příběhy jsou zajímavé a vtipné. Pozorovat jaké názory má 10-letý kluk na svět mezi válkami. Právě poměry a způsoby života té doby toto dílo skvěle ukazuje. Jeden z přátel hrdiny - Pepek Zilvar žije v tkz. chudobinci, protože jeho otec byl v první světové a přišel o nohu, Čeněk Jirsák si zase píše všechny hříchy, které ztropí, aby je mohl očistit u zpovědi, jelikož jeho rodiče jsou silně pobožní.
K promyšlení zbývá i několik městských figurek. Nejen, že pracují jako tradiční lidé 30. let 20. století, nalezneme i lakomého, nepřejícího strýčka Vařechu, dotěrného mravokárce pana Fajsta, vypočítavého cukráře, nebo řezníka Štveráka, který "si musí namlouvat v jednom kuse Andulu, pročež mu mohou
psi Pajda s Amorek krást buřty"
.
Dokonalé mi přišlo smíchání jazyků klukovské hantýrky a vznešeného spisovného jazyka, o který se chlapci pokouší. "Já jsem už tak hodný, že mluvím pravopisně a pořád říkám nýbrž a tudíž"

"S Čendou nepromluvím do smrti smrťoucí! A kdyby dolejzal, tak mu řeknu ať nedolejzá!"


Nejen, že je na první pohled vidět, že se autor v postavě Péti vzhlédl, ale líbí se mi i fakt, že to nejsou jen  obyčejní uličníci, ale jejich postavy se vyvíjí. Jednou provedou pořádnou lumpárnu, v druhé chvíli zachrání z rybníka rozmazleného Otakárka a snaží se o co nejlepší chování. 


Zřetelná je i výchova. Nejen, že jsou chlapci vedeni k tomu mluvit co nejlépe a působí to usměvně. Petr a  Čeněk hrají na častý nástroj té doby, housle. Velký vliv má i to, že otec hrdiny je obchodník a podle toho se "My jsme obchodníci a pročež musíme být zdvořilí na všechny strany!" I bratr Ladislav se učí na prodejce. Společně s ním patří do rodiny ještě malá Mančinka.
musí i on chovat. Sebral mnoho "mouder", které mu tatínek povídal.

Kniha je skvělá pro všechny věkové skupiny. Nejenom, že dostanete povědomí o životě mezi válkami, dokonale se pobavíte a procvičíte český jazyk. Neměla by chybět v žádné knihovničce, takže kdo ji ještě nečetl, ihned napravte :)
Super je i seriál české televize!







13 komentářů:

  1. Tak to jsem taky četla, ale až v rámci povinné četby na střední. Ale co naplat, knížka se četla moc dobře a seriál byl taky úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak:) kniha i seriál patří mezi mé oblíbené

      Vymazat
  2. Bylo nás pět jsem četla několikrát, super kniha :) a musím s váma souhlasit, seriál byl dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přímo skvělá kniha. Seriál je taky super! Není moc televizních zpracování, které by dokázaly konkurovat knize, ale tenhle seriál to zvládá. Možná taky proto, že je udělaný přesně podle ní a nějak se neliší. Tak, či tak, třeba je smeknout i nad kostými a kulisami.

      Vymazat
  3. Jéé knížka i seriál se mi moc líbil hlavně v dětských letech :) hezký článek

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuhle knížku jsem si vybrala u zkušební maturity a nemohla jsme to dát jinak,než na výbornou:)..a roto doufám, že tuto knížku si vyberu i u opravdové maturity v květnu. Knížka byla super, akorát mě pak už moc nebavila druhá část, kdy Petr fantazíroval:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že budeš mít stejný štěstí, Luci :)..
      Uplně souhlasím, taky mě druhá část nebavila tolik :D Byl to jeden několikadenní sen a to se mi nelíbilo

      Vymazat
  5. cute blog and video!!!

    xo, Kelsey belle

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, Bylo nás pět ^^
    Knížku jsem ještě nečetla, ale ten film jsem vždycky milovala! :)

    http://sillyopinions.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. tu jsem četla, je to pěkná knížka...

    OdpovědětVymazat