18. března 2013

Černý sníh z edice Zločin - Lotte Kinskfer


Český název: Černý Sníh - Zločin

Originální název:  Schwarzer Schnee
Autor:   Lotte Kinskofer

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 182


Lary bratr Simon zmizel a nikdo neví kam. Nejsou po něm žádné stopy a policie nenachází řešení. Lara se proto vydává pátrat po mladším bratrovi sama. Věci, které o Simonovi objevuje k němu vůbec nesedí. Zná ho vůbec jeho rodina? Mezi občany městečka se začnou šířit zvěsti o přepadení a mučení. Je Simon obětí únosu? Lara při pátrání objeví nejednu pravdu, kterou by nejspíše raději zapomněla...




Lara je vcelku obyčejnou dívkou. Už rok chodí s přítelem Maxem, jenž jí je oporou. I s bratrem navštěvují zdejší gymnázium, kde její táta učí. Všichni Simona znají jako tichého, nevýrazného chlapce. Když v neděli nepřijde domů, v hlavě se jim kreslí nejhrůznější možnosti o únosu. Sám by přece neutekl, takový není. Po týdnech beznaděje začne Lara sama pátrat, co se asi mohlo vlastně udát. Postupně nachází věci, jež se k Simonovi vůbec nehodí. Střílečka v pc, velký obnos peněz... Vše se zdá být tak nejasné! Do města se vrací její dávný kamarád Bonzo a ji pomáhá v pátrání. Sám už má zkušenosti s lecčím... Je možné, že Simon bral drogy? Nebo dokonce šířil?


Téma knihy je podle mě vždy aktuální. Drogy byly, jsou a bohužel i budou. Klidně bych posunula hranici "přístupnosti" knihy pod 15 let, jelikož dnešní děti-dospívající se s tímto problémem setkávají mnohem dříve. Sice příběh není silně odpuzující od drog jako třeba My děti ze stanice zoo, či Memento, ale ukazuje kam až můžete zajít, když necháte druhé, aby rozhodovali o vašem životě a dostanete se do koloběhu těchto lidí.


Příběh je zajímavý, poutavý a hodí se na studená březnová odpoledne. Není moc tlustá, takže je to spíše takový oddechový šálek. Děj se prvních cca 80 stran odehrává spíše v myšlenkové, psychologické rovinně. Ukazuje jak se Lara a její rodina vypořádávají s tím, že se jeden z jejich členů nevrátil domů. Reakce sousedů, spolužáků, či učitelů, které nejsou rozhodně nikterak přehnané a přesně takovýto průběh si dokážu sama představit. Všichni přemýšlejí o možných příbězích a chytají se jako tonoucí i nejslabších stébel naděje. Poté Lara začne s její kamarádkou Kathrin pátrat a děj se rozjíždí. Od té chvíle se kniha čte jedním dechem, je napínavá a snad i dobrodružná.


Postavy jsou reálné, Lara je obyčejnou dívkou s klady i zápory. Její ustrašená maminka je přesným příkladem rodiče, který se bojí o své dítě a má pocit, že zklamal ve výchově. Každý se v příběhu chová jako jednotná osobnost, což se mi líbí. Dvě postavy si nejsou v knize podobné. Hezky byl vidět i věk Lary, sama nebyla ještě dospělá, ač se tak snažila chovat, ale s náporem starostí v ní převládla  jakási dospívající stránka a dělá sama spoustu chyb. 

Knihu doporučuji snad každému. Není člověk, kterého by mohla urazit. Je krátká, čtivá, užije si příznivec psychologických románů i dobrodružna. Ideální počet stran na delší cesty, či dlouhé chvíle. 




2 komentáře:

  1. Už jsem o knize slyšela, ale nijak jsem se o ní nezajímala. Opravdu jsi mě na ni navnadila-mám ráda psychologické romány :D Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda:) Je to fajn kniha, opravdu. Já sama psychologické romány taky můžu.

      Vymazat