20. března 2013

Deklarace smrti - Gemma Malley

Český název: Deklarace smrti
Originální název: The Declaration)
Autor: Gemma Malley
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 256

Nacházíme se ve Velké Británii roku 2140. Život na zemi se od základů změnil. Vědci objevili léky, které nejenom vyléčí jakoukoli nemoc, stanete se po jejich užívání nesmrtelnými. Přineslo to i nové problémy - strach úřadů z přelidnění. Z toho důvodu musela být přijata tkz. Deklarace - nesmrtelní lidé nesmí mít děti. V případě porušení je stihne hrozivý osud. Oni musí dovězení a děti do výchovného zařízení pro "přebytečné". Anna je jednou z nich....

Obsah:
Anna Coveyová, teď už jen Přebytečná se narodila v době léků na nesmrtelnost. Z důvodu přelidnění musí existovat i Deklarace. Žádný občas nesmí mít dítě, pokud chce žít věčně. Její rodiče tuto deklaraci porušili a dostihli je Chytači, proto žije s ostatními dětmi v převýchovném zařízení Grange hall.  Tam jí za striktních poměrů učí jak být Užitečnou a sloužit tkz. Vyvoleným. Musí
pracovat a hlavně si myslet, že se nikdy neměli narodit a za tento čin mají pykat. Anna se snaží být dobrou Přebytečnou a plnit rozkazi vychovatelek, tedy až do té doby, než se objeví Petr. Zná jako jediný svět venku a začne o něm Anně vyprávět.




Rozbor:
Lidé přirozeně toužili být nesmrtelnými. Co byste dělali vy, pokud byste měli neomezeně času? Jenže má to i nevýhody. Došlo k přelidnění planety, je málo přírodních zdrojů, energie. Z toho důvodu musela být přijata Deklarace. Někteří mají svůj vysněný život. Cestují, stále vypadají mladě a mají dost sil. Jiní ale přes to všechno touží po dětech. Tak vznikly i tábory pro Přebytečné. A proč by se takových dětí zbavovali, když je mohou levně a striktně vychovat a poslouží jako levná pracovní síla (Vlastně prac. síla zdarma) ? Úřady jsou spokojené, konzervativci také. Někteří lidé se tak ukrutně s lékem na nesmrtelnost začli smrti bát, že se děsí i tyto mladé lidi. Přijdou jim ohrožující.

Děti jsou zbavovány vlastních myšlenek. Nejsou vychovávány, aby uměly samy jednat a učit se novým věcem, pouze aby uspokojili potřeby Vyvolených a nevěděly nic o svém původu. Naopak si myslí, že jsou zlí, špatní a nezaslouží si žít. Že jejich rodiče byli kriminálníci a zločinci, kteří svým sobectvím pro ně připravili takovýto osud a oni musí splácet jejich chyby. Děti přijímají vnuknuté názory a opovrhují nad sebou navzájem. Bijí se, protože jim to dává pocit povýšenosti. Vymýšlejí všemožné hry, kdy hledají slabší článek a hrají si na "Vyvolené" a sluhu, který musí plnit jejich hrůzné příkazy.


Postavy byly opravdu jedinečné. Anna byla ze začátku příkladnou Přebytečnou a poctivě plnila zadané úkoly, protože jí to přišlo správné a žádoucí. Postupem času, když poznala život u paní Sharpeové, u které sloužila na praxi a Petr jí začal vyprávět o rodičích a životě venku, uvědomovala si, že něco není v pořádku. Nebylo to hloupé děvče. Naopak. Pochopila o co jde stejně rychle, jako se naučila předtím předpisům vychovatelek. Důležitá postava byla i vychovatelka Pincentová. Naprosto krutá a bezmilosrdná dáma, jež přímo týrala děti, ale poté zjištujeme, že sama neměla milý osud.

Kniha je psaná střídáním ich a er formy s deníčkem, jenž si Anna začala tajně psát. Občas se to pletlo i tím, že jednou vyprávění bylo o jedné osobě, na dalším odstavci o druhé.


3 komentáře:

  1. Achjo,zní to zajímavě ale nevím jestli se mi do toho bude chtít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tu knížku zkus:) je to úplně něco jiného, než obvyklé příběhy.

      Vymazat
  2. Mne sa kniha páčila o jednu hviezdičku viac. Skvelý dystópia a hlavne skvelý nápad s tými nadbytočnými. :)

    OdpovědětVymazat