16. března 2013

Hvězdy nám nepřály - John Green



Český název: Hvězdy nám nepřály
Originální název: The fault in our stars
Autor: John Green
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 240

Procítěná a lehce napsaná kniha Hvězdy nám nepřály vypráví příběh šestnáctileté Hazel, jež již tři roky žije s rakovinou a postupně se sblíží s Augustem, kterému se povedlo nemoc překonat. Postavy nejsou atypické pouze chorobou, ale i společným pohledem na ní a specifickým vtipem, kterým se navzájem doplňují.

Hazel Grace je neobyčejná dívka a to nejen tím, že od svých třinácti let žije s rakovinou čtvrtého stupně. Je vtipná, chytrá a snad,  protože si toho tolik prožila, má i svůj specifický pohled na svět. Dnes jí je šestnáct. Všichni ví, že umírá a není způsob, jak jí zachránit. Pouze oddálit konec
a zmírnit bolest. Jejími nejlepšími přáteli jsou rodiče, kteří pro ni dělají první poslední. Svůj život tráví tím, že sleduje televizní show Amerika hledá topmodelku a čte stále dokola knihu Císařský neduh.

Bolest se dožaduje procítění.

Její  matka chce pro ni více, chce, aby si užila toho mála, co má a proto ji přemluví, aby šla do podpůrné skupiny, kde se schází dospívající děti se stejnou chorobou. Hazel si z tohoto uskupení utahuje. Většinu času tráví pouze vzdychání a přitakáváním s Izákem, chlapcem, jenž má brzy kvůli rakovině oslepnout. Jednou přijde do skupiny Augustus Waters. Pohledný mladík, který si rakovinou prošel a v boji s chorobou ztratil nohu.   Celé sezení upřeně na Hazel zírá a na konci ji dokonce pozve na film. Ti dva si ihned padnou do noty, sblíží se a zažijí spolu nejkrásnější chvíle v jejich životech...


Kladné recenze na tuto knihu jsem potkávala doslova na každém kroku a když se mi naskytla příležitost půjčit si ji, neváhala jsem. Udělala jsem dobře. Knížka Hvězdy nám nepřály ve mě zanechala nesmazatelnou a hlubokou stopu. Autor píše ne jen s lehkostí a elegancí, ale i nadměrnou inteligencí a vcítěním se. Nedokážu vůbec popsat jak dokonale vystihl všechny pocity postav a myšlenky honící se jim v hlavách. Je to pro mě záhadou. Pokud od Johna Greena vyjde něco dalšího, ihned jdu kupovat.

 


Postava Hazel je doopravdy výjimečná nejen svým osudem. Nápady a poznatky, které vysloví mě vždycky dostaly. Líbilo se mi i to, že nebyla černobílou postavou. Není to jednoznačně kladná postava. Dokonce ji Gus vyčetl, že pouze sedí a kvůli rakovině zahazuje možnosti. Má něco od kladů i záporů, což mě upoutalo. Nemůže si dovolit zachraňovat svět a zároveň si umím představit, že jí potkám ve městě s kanylou.

A pak..kdo by si neoblíbil dokonalého Augusta? Krásný, sexy, svalnatý kluk se smyslem pro humor a sarkasmus hledajícíc metafory na každém kroku. Potkat ho s jeho nekonečnou krabičkou cigaret, podlomí se mi kolena.

V každé větě jsem chápala jednání v knize. Zalíbění jsem našla i v otci Hazel, který byl smířený s jejich osudem a snažil se dodat do dnů své dcery optimismus. Poznávala jsem obyčejné okamžiky z mého života i situace, které vídám ve zpravodajstvích. Vše do sebe zapadalo. I konec. Sice mohl být trochu jiný, jenže to by bylo moc očekávané. Takto mi sice ukápla slza, ale nenapadlo mě "tak to skončit nemělo", byla to možná alternativa. Tuhle knihu si můžete přečíst ať jste holka, kluk, žena, muž, nemocný, či zdravý. Stačí otevřít mysl a nebránit se přemýšlení o životě, nás samotných a lidech kolem nás. Moc knih si mě nezíská, vážně ne, ale tato to dokázala na 1000%.

       

2 komentáře:

  1. Zrovna dnes jsem tuhle knížku dala ségře k narozeninám. Dlouho jsem váhala, protože 1) ségře už není "náct", dokonce už docela dlouho ne, 2) nevím, jestli to na ní nebude moc silné kafe. Ale všechny ty kladné recenze, nejen na blozích, ale i v Timesech, mě udolaly... A já doufám, že si tu knížku taky přečtu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že si tím nemohla nic zkazit, protože to je fakt fajn knížka. Taková snesitelná dávka zamyšlení pro každého. Slzu jsem uronila, to jo, ale že by mě to nějak zpochmurnilo náladu říct nemůžu:)

      Vymazat