23. března 2013

Letní něžnosti - Lenka Lanczová

Název: Letní něžnosti:
Autor: Lenka Lanczová
Nakladatelství: Víkend
Počet stran: 285




Hlavní hrdinkou knihy je gymnazistka Simona, která se ukazuje jako přesný opak své starší sestry Kamily. Zatímco ta se utápí v depresích způsobených nepřijetím na vysokou školu a samotou, Simona si plně užívá léta a jeho možností. Chodí se bavit , tancovat, projíždí festivaly. Vždy má okolo sebe spoustu přátel a hlavně kluků. Právě v tomto období se pro ni a její sestru vše změní. Obě totiž touží po lásce jako z románů…


Příběh vypráví o osmnáctileté Simoně, které právě začaly prázdniny. Vrací se i se sestrou Kamilou z dovolené a vydává se vstříc létu s jejími kamarádkami Stellou a Andy. Simona nikdy neměla štěstí na kluky, zvláště na Marky, ale to se má změnit. Na rockovém festivalu potkává sukničkáře Kazima a začne s ním po víkendovém románku chodit. Vše by se zdálo dokonalé, jenže trápí ji právě Kamila. Nebyla přijata ani na jednu z vysněných vysokých škol a utápí se samotná v depresích.


Simona začne pracovat v místním baru Galaxie, kde se seznamuje se spousty nových lidí. Mimoto i se skoro třicátníkem Romanem, s kterým si padnou do oka. Jejich vzájemné sympatie ale brzy načapá Kazim a není divu, že se s dívkou rozejde.

I o kamarádku Stellu je velký zájem, ale ta o nikoho nestojí. Dokonce, jak se ukáže, vůbec se jí kluci nelíbí, protože je na holky a zamilovala se právě do Simony. Netrvá dlouho a ozve se znovu i Kazim s pomstou. Vyhledá zranitelnou Kamilu a z trucu se s ní vyspí, jenže žádný špatný čin nezůstává bez odezvy místo, aby získal zpět Simču, stává se otcem.

Simoně a Romanovi věkový rozdíl nesvědčí. Rozumí si pouze v posteli a postupem času ani to ne. Není jiné řešení, než rozchod. Naše hrdinka ale nemá o kluky nouzi. U baru jí nechává tajný ctitel vzkazy a dokonce i lístek do kina. Simona se odhodlaně rozhodne jít. Čeká na záhadného kluka, ale místo toho obsadí vedlejší sedačku Marek, fajn kluk z Galaxie. Jak se později Simona dozví, je to jeden z Marků, jenž ji v dětství tak štval.

Já jsem si čtení užívala. Knížku doprovází mnoho letních hitů, to se mi obzvlášť jevilo, jako dobrý tah autorky. Navnadí vás ještě více na atmosféru příběhu. Hezky byly popsány i samotné postavy. Jak jejich zevnějšek, tak vnitřek. Naprosto jsem dokázala v určitých chvílích pochopit deprese Kamily, nebo pomstu Kazima, který se možná poprvé a naposledy doopravdy zamiloval, ale nevyšlo mu to.


Tuhle knížku jsem četla už hrozivě dávno na dovolené ve Španělsku. Přidávám ji sem pro milovnice románů, jelikož Lanczová je ideální příklad české romanopiskyně pro dospívající dívky :)









8 komentářů:

  1. Jo tak Lanzovou bych začala číst asi jen tehdy, kdyby to byly poslední knihy na světě :'D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí měla právě ráda v takových těch 13. Je to milá dávka romantiky :D

      Vymazat
  2. Tuhle knížku jsem si včera půjčila v knihovně :) Knížky od Lenky mám hodně ráda. I když je to jedno klišé přes druhé, knížky jsou povedené a nechají se číst. Snad se mi bude kniha líbit! :) Pěkná recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klišé, neklišé..píše s lehkostí, zajímavě a dokáže zaujmout. Na odpočinek se podle mě hodí:)

      Vymazat
    2. Já mám její styl hodně ráda. Každá její knížka je o něčem jiném, ale v podstatě princip je stejný. Její romány se nejlépe čtou podle mě v létě u vody :D

      Vymazat
  3. Nečtu knížky, protože u toho nevydržím jen ležet či sedět a být do toho zažraná jak ostatní, ale vždycky píšu do čtenářáku od lenky lancznové. Kamarádka od ní čte hodně knížky má prej skvělé knížky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě umí, jak se říká. Sice je tam občas cítit klišé,ale mě se líbí to, že se nepouští do věcí, kde by to klišé vyloženě vadilo. DO dívčích románů jednoduše patří

      Vymazat
  4. Tak na té já jsem vyrůstala :) Psala hezky a často i o tématech trošku ošemetných :)

    OdpovědětVymazat