17. března 2013

Modrá planeta dnes zezelená

Dnes si v Irsku a v kanadských provincií Labrador a Newfoundland užívají Den sv. Patrika. V Evropě to oficiální svátek není a pochybuju, že kdy bude, ale přesto ho hodně lidí slaví. Dokonce aniž by znali důvod. Je fakt, že zelené průvody, pití whisky, černého piva, nebo hraní irského gaelského fotbalu je vtipné a zábavné, ale trochu bezohledné slavit svátky cizích kultur bez významu. Tak se to zdá aspoň mě.
Řeka Chicago přebarvená pro tento den na zeleno
Sv. Patrik byl pastýř, kterého již v 16 z Irska vyhnali. V Evropě našel útěchu v křesťanství, které přišel po šesti letech šířit jako misionář do Irska. Stal se jedním z nejdůležitějších misionářů v jejich zemích. Něco, jako u nás Cyril a Metoděj, ovšem oni mají poněkud poutavější způsoby oslav :)
Určitě jste si i všimli poznávacího znamení Patrika a to zeleného trojlístku. Právě kvůli tomu ta zelená...původní barva misionáře byla totiž podle všeho modrá.
Lidé v dnešní den trpí přímo zeleným šílenstvím. Jedí zelenou zeleninu, zmrzlinu, těstoviny, nosí zelené oblečení, na obličeje si malují trojlístky a vychází s průvody do ulic.
Pití whisky k svátku dnes neodmyslitelně patří, což se prý zakládá na samostatné legendě.:


Podle pověsti jeden hostinský nalil Patrikovi jen poloprázdnou sklenici whiskey a ten se proto rozhodl dát mu tvrdou lekci. Pověděl mu o hrozném ďáblu,jenž sídlí v jeho sklepě a sílí na jeho nepoctivosti a odejde jedině, pokud hostinský změní své způsoby. Když se později vrátil do hostincee, zjistil, že nalévají svým hostům sklenice tak, až přetékají. Říká se, že svatý Patrik tohoto "démona" poté zahnal a prohlásil, že by každý na jeho svátek 17. března měl obdržet kapku něčeho tvrdého - whisky. 

Já tento den slavit nejspíš nebudu. Určitě si dám dobrou zeleninu a půjdu na chvíli užít ven zelenající trávy, ale jinak nejsem zrovna příznivcem křesťanství jako takového, jelikož mnohdy páchalo i hrůzně činny. Neznamená to ale, že zavrhuji svatého Patrika! Snad se jednou podívám do Irska, abych svátku přišla více na chuť :))


Užite si 17.března jak nejlépe můžete :) Ať už s irskou whisky, nebo bez

5 komentářů:

  1. No,ta řeka vypadá jako kiwi ledová tříšť :D Trojlístek? Ten skřítek (elf) má v pozadí čtyřlístky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta řeka vypadá šíleně :D Zajímalo by mě čím to obarvovali.
      Jojo, jednoduše jetel. Oni to vyobrazují na těch předmětech jinak, ale tady na tom obrázku je taky v pozadí čtyřlístek a v popředí velké trojlístky.
      Podle mě už to kolik má lístků moc neřeší :)

      Vymazat
  2. Registrovala som to vo filmoch, ale nevedela čo to je, takže ďakujem za vysvetlenie 8) Znie to ako celkom príjemný sviatok 8) Aj keď zelenú moc nemusím, dnes sme mali k obedu zelený šalát, takže sme predsa len nepriamo prispeli k sviatku 8D

    OdpovědětVymazat
  3. v americe nebo v irsku to musí bejt fajn :) a ta řeka je skvělá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zase jo! Mě se líbí americký zvyky a svátky. Třeba to, jak slaví 4.7., nebo Halloween! Chtěla bych to zažít. Pozorovat děti s kostými a dospělé jak staví všechny ty ozdoby a atrakce:D

      Vymazat