1. května 2013

Doktor Proktor s jeho přátelé jsou zpět! Tentokrát zachraňují planetu

Recenze

Original. název: Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.

Český název: Doktor Proktor a konec světa. Možná...
Autor: Jo Nesbø
Překlad: Jiří Vyorálek
Ilustrace: Per Dybvig
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 304


Anotace:
Doktor Proktor a konec světa, možná… je název předposledního dílu ze série knih o šíleném, nebo aspoň skoro šíleném, profesoru Proktorovi a jeho stejně smýšlejících spoluhrdinech. Už jste slyšeli, že konec světa je na spadnutí? A že budeme patrně čelit ohromné invazi z vesmíru? Pokud si chcete všechny ty více či méně pravděpodobné předpovědi ujasnit a hodláte v dohledné době přečíst jen jednu knihu o konci světa, sedminohých peruánských pavoucích, a samozřejmě o Bulíkovi, Líze a doktoru Proktorovi, pak jste tu správně.

Další díl o šíleném doktoru Proktorovi a jeho přátelích - Bulíkovi a Líze, je tu! Stejně tak, jako dva předchozí díly, i tento se opravdu povedl! Nechybí ani prdící prášek z předchozí knihy. Bohužel, Julieta Margarínová, kterou doktor Proktor tak vytrvale hledal, byla v tomto příběhu trošku opomenuta.


I tentokrát je malý Bulík trošku přidrzlý, ale i vychytralý a vynalézavý a společně se svou věrnou kamarádkou Lízou se budou pokoušet o nemožní. Zachránit naši planetu před hrozivými tvory z vesmíru.
Autor Jo Nesbø se v třetím díle snaží vtipným způsobem upozornit a informovat dnešní generace o nesvobodných režimech, kradení a vnucování názorů a propagandě. Nepřekvapí tedy ani jméno jedné z postav - Judolf Staler.

Kniha začíná vyprávěním paní Strobeové o situaci v Norsku za druhé světové války, kdy byl král nucen opustit zemi a odejít do Londýna do exilu. A není to jen náhoda! Netrvá dlouho a hlavní hrdinové si začnou
všímat, že z nápisů začnou mizet háčky a lidé se chovají divně. V jejich větách mizí Š! Vše vygraduje, když se  šílený chiropraktik Leo Tenorsen, který v televizi diriguje pěvecký sbor, prohlásí za vůdce Norska a naplánuje invazi do Dánska.

Celý příběh je propleten náznaky a ponaučeními - co se stane, když se moci chopí tyran a lidé pouze bezmyšlenkovitě přijímají jeho názory. Z některých scén až mrazí, ale nebojte se! Kniha je pojednána vtipně a zábavně a zaujme tak jak dospělé, tak malé čtenáře!

Vážně jsem se pobavila u pojmenováních BABA, agent nula nula milion a Dbítl. Nechybí ani fiktivní zvířata z děsivé knihy - sedminohý peruánský pavouk, měsíční chameleoni a mnoho dalších.

Jsem vážně moc ráda, že jsem si tuto knihu přečetla! Nejen, že je poučná, vtipná, s napínavým příběhem, ale dostaly mě i ilustrace, protože na podobné jsem ještě nikde nenarazila a jedná se o opravdová mistrovská díla moderního umění!
A víte, čím si mě kniha dokonale získala? Jednotlivé stránky jsou jak postříkané vílím prachem. Normálně si toho nevšimnete, ale když jsem četla na sluníčku venku, tak se ten papír třpytil!
Ať je vám 10, 20 nebo 50, doktora Proktora a jeho příběhy si musíte zamilovat!


Za tento výtisk moc děkuji Knihcentru!
Pokud by vás kniha opravdu zaujala, najdete ji zde 


4 komentáře: