10. května 2013

Jak nebezpečné můžou být Ostré předměty?

Recenze

Název: Ostré předměty (Sharp Objects)
Autorka: Gillian Flynnová
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 270

Anotace:
Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby?

Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene.

O čem je?
Malá holčička byla nalezena uškrcena. Nikdo neví proč, natož kým. Pachatel si s sebou odnesl i pár jejích mléčných zubů. Zanechal jen nešťastné rodiče a strachující se veřejnost. Je vrah jedním z 2000 obyvatelů městečka Wind Gap? Kdo bude další? Dřív, než se snaží vzpamatovat, je unesena i Natalie Keeneová. Do toho všeho přijíždí Camille, reportérka, která se vrací do svého rodiště, aby napsala zprávu o hrůzných událostech..


Mladá reportérka Camille Preakerová pracuje v chicagských novinách Daily Post. Její šéf, Curry, nalezne skvělou příležitost, jak proslavit tento plácek a snad i ji. V městečku, kde Camille vyrůstala se stala nevysvětlitelná a ohavná vražda desetileté holčičky a k tomu se další pohřešuje.

Camille se tak vrací po dlouhých osmi letech do své minulosti. Znalost prostředí a lidí jí má pomoct v pátrání, ale napovrch spíše vylezou staré rány. Ubytuje se v boháčské čtvrti u své matky Adory, která ovšem není tak úplně starostlivou a milou matkou. Poznává se se svou nevlastní třináctiletou sestrou Ammou a znova se setká se starými známými, spolužáky a kamarádkami. Naváže i vztah s detektivem, jenž byl na tento případ nasazen, ale ani na chvíli nepřestává sbírat poznatky pro svou práci.

Postupně nám vypravěčka a hlavní hrdinka odhaluje všechny kostlivce ve skříních obyvatel města Wind Gap
a odkrývá své psychické probrémy, které pramení právě v její minulosti. Vzpomíná na výtržnosti a úlety tehdejší doby a poznává ji dnešní svět mladistvých, kde se pohybuje i Amma.

Kdo je vrahem? Paralelně s dektektivem Richardem přichází Camille na nové a nové stopy. Podaří se jim odhalit, kdo za těmito hrůznými činny stojí?

Názor?
Do knihy jsem se doslova zažrala! Přiznám se, že detektivky mám ráda a proto jsem neodolala ani tomuto psychothrilleru. Ovšem to, čím mě Gillian Flynn v díle ohromila by mě asi ani ve snu nenapadlo. Začetla jsem se a vážně nemohla přestat. Nevynechala jsem ani slovo a vše poctivě hltala a bylo mi upřímně líto, když jsem dospěla konce.

Zalíbily se mi i postavy. Nejsou ani náhodou černobílé, ale mají jak dobré, tak špatné vlastnosti a těžko říci, zda je mít rád, nenávidět, či litovat za to, co se jim dříve událo. Ovšem jen o málu postav lze říct, že jsou obyčejní. Příběh skvěle ukazuje to, jak nás ovlivňují druzí a nejvíce ti, kteří jsou nám nejblíže.

Jedná se o velmi napínavou a čtivou knížku, jež přečtete doslova jedním dechem. Už teď se těším, až se k ní zas vrátím. Autorka celou dobu udržuje atmosféru města plnou dusna, nevysvětlitelna, sexu a alkoholu.

Za možnost této recenze děkuji Knížnímu klubu.
Knihu si můžete pořídit i vy zde!



2 komentáře: