18. května 2013

Znáte M(m)uže, kteří nenávidí ženy?

Název: Muži, kteří nenávidí ženy 
Originální název: Män som hatar kvinnor

Autor: Stieg Larsson 
Počet stran: 536
Nakladatelství: Host


Anotace: 

Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.


Výborný a jinak bezchybný novinář Michael Blomkvist napsal poprvé za svou kariéru článek, který nemůže reálnými důkazy podložit a obhájit. Hrozí mu vězení, ale díky medializaci kauzy dostane nabídku stát se na rok detektivem a vyšetřit starý případ: Zmizení Harriet Vangerové. Michael se přestěhuje na ostrov, kde dědeček Harriet žije a setkává se s ostatními členy rodiny, kteří jsou každý svým způsobem záhadní, zvláštní a tak i podezřelí. V tom se do děje připlete nesvéprávná Lisbeth Salanderová. Dívka hrůznými problémy a obřím důvtipem, která má neuvěřitelnou paměť a schopnost dostat se snad do všech elektronických zařízení a programů. Michael vyhledá Lisbeth jako hackerku, jež se má dostat do počítače. 




Je mnoho druhů mužů. Někteří nosí svým ženám květiny, dvoří se jim a pomáhají jim z kabátu. Tato kniha je o úplně jiných mužích. Švédský spisovatel a novinář Larsson za svou kariéru vydal více věcí. Proslavila ho ovšem až trilogie Milénium. To ihned vyplnilo knižní trh, jelikož se jedná o něco nového, šokujícího a jiného. 

Už to je nějaký ten pátek, co jsem viděla filmovou verzi (od Švédských tvůrců, existuje i americká s Danielem Craigem), film si mě ihned získal a těšila jsem se, až si přečtu i knihu. K tomu jsem se ovšem stále neměla. Když jsem byla v knihovně, zrovna ji tam neměli a doma bylo vždycky milion jedna knížek k čtení.
Až jako recenzní výtisk od nakladatelství Host se ke mě 1. díl Milénia dostal a jsem moc ráda, že tomu tak bylo! 

Nejsem jeden z ukrutných čtenářů, čtu ráda, ale vždy si najdu čas i na něco jiného, ale co se týče Mužů, kteří nenávidí ženy, nemohla jsem se odtrhnout od stránek. Doslova. 
Hlavními postavy jsou, již podle popisu, Michael a Lisbeth. Ti se setkávají sice až asi v polovině příběhu, ale dozvídáme se o jejich životech spoustu zajímavých, smutných i odporných věcí, ač celá kniha obsahuje velké množství postav a každá z nich je nějakým způsobem podivná. 

Konec je trochu uspěchaný (vzhledem k tomu, že úvod má asi 130 stran), ale nečekaný, strhující a líbil se mi.
Nepřišel mi naprosto nemožný, ani očekávaný. Jedná se o skvělou detektivku, jež vás mnohokrát za těch více, než 500 stran šokuje a to jak příjemně, tak naopak. 

Jediné, co mě na knize štvalo bylo neustálé informování o jídle Michaela a o tom, kdy a jak si dvojice dává kávu. Řeknu vám, že pořád! Mnoho lidí odsuzuje i první třetinu díla, která spíše popisuje minulost hrdinů, ale mě nepřišla nezajímavá, nebo nudná. Bylo to potřebné pro další vývoj a nutila mě přemýšlet. 

Musím upozornit na množství sexuálních scén, čímž se kniha přesouvá alespoň do sekce 15+, podle mého názoru. Sice mě tyto momenty více nevadili, zvláštní byl přístup hrdinů, ale to prostě patřilo k jejich nátuře. 


Muži, kteří nenávidí ženy je přesně kniha, kterou budete číst od odpoledne, celou noc a ráno poběžíte do knihovny pro pokračování. Určitě doporučuji. 


Za tuto knihu a možnost recenze děkuji nakladatelství HOST
Knížku naleznete zde


7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A je:) jedná se o něco jiného, než je obyčejný knižní "průměr"

      Vymazat
  2. Máme to doma, môj otec to čítal niekoľkokrát a ja si zatiaľ nemyslím, že by mi to sadlo. Dočítam to čo mám teraz a aj druhý diel tej veci, na pár týždňov si dám od kníh pokoj a môžem to skúsiť. I keď ja a detektívky...hhmm, skúsim.

    OdpovědětVymazat
  3. Tu knihu si rozhodně musím přečíst.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knihu miluju. Nejlepší z celé série ;) ale ostatní dvě také stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  5. vybornaaaa kniha, a jej pokracovania tiez! :-)

    OdpovědětVymazat