8. května 2013

Neuvěřitelná fantasy pohádka Hladová přání!

Název: Hladová přání
Autor: Tereza Matoušková
Počet stran: 98
Nakladatelství: Krigl

Anotace:
Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny. Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?

O čem je?
Stejně tak, jako v předchozích knihách této mladé a nadané autorky, se dostáváme do Podmoří, úžasného pohádkového světa plného magie, ale i zla a intrik. Setkáváme se opět s Femorianem, Zorenou a také dívkou Jukatou, s kterou se v tomto díle více seznámíme.


V klášteře, kde Jukata vyrůstá se už od pradávna dělají všemožné experimenty a to i ty velmi nebezpečné! To, co se více, či méně často nepovedlo se pro jistotu pohřbilo pod klášterem ve sklepeních. Co se stane, když mladá dívenka potká magickou bytost? A co, když ta holčička věří na pohádky a splete si stvoření prahnoucí po pomstě s milým skřítkem Cukrátkem, který má dětem plnit přání?

Už od pradávna varují starostliví rodiče své děti, aby si od cizích nic nebraly. Skladkosti, dárečky nebo hračky. Dvakrát to platí, pokud místo hodného strýčka od vedle potkáte ve sklepeních skřítka, jenž slíbí splnění všech nejtajnějších přání. Jen za malou laskavost. Za kapku vaší krve.

Názor:
Kniha je uzounká, ovšem děje obsahuje jako by měla o pár desítek stran navíc. Nestane se vám, že byste narazili na nudnou část a měli chuť část přeskočit.
Zvláštní je i zařazení knihy do žánrů. Bývá označována jako dětská fantasy, či fantasy horor a musím uznat, že takové specifické temné prvky má, ale pod peřinu strachy lézt nebudete muset. Určitě vám ale přinese nejen jedno ponaučení.
Moc se mi líbil svět, který autorka Tereza Matoušková v této knize vytvořila a po dočtení mi bylo vážně líto, že se s Podmořím budu muset rozloučit.
Tato knížka se hodí snad pro všechny věkové kategorie. Mám velkou radost, že česká autorka dokázala napsat takto "světové" dílo, kde dokonalé popisy proniknou až do vaší mysli a nutí vás nepřestat číst.

Hladová přání nelze ani snad záporně hodnotit! Díky popisům si představíte nejen postavy, jako by stály před vámi, ale samy se do Podmoří podíváte.
Zaujaly mě i ilustrace, které má na svědomí autorka obálky Alena Kubíková.

Tereza Matoušková je v světě blogerů známá se svou, doslova černou, stránkou jako Temnářka. Předešlé knihy vydala na svoje náklady a Hladová přání pak ve spolupráci s nakladatelstvím Krigl, kde si i vy můžete dílo pořídit! Naleznete ho na tomto odkazu.

Za tento recenzní výtisk děkuji nakladatelství Krigl


7 komentářů:

  1. O knihe som už dávnejšie počula a stále nachádzam ďalšie a ďalšie pochvalné recenzie. Ibaže v jednej takej boli aj citácie, čo ma trošku odradili. :D Inak pekná recenzia a ak máme knihu v knižnici, tak si ju určite požičiam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zpočátku taky k čtení neměla, ale je to hezká kniha, i když po první straně jsem byla trochu zmatená :D

      Vymazat
  2. Wau vypadá to dobře :), děkuji za tip. Ještě jsem o této knize neslyšela, ale to taky může být tím, že už mám "své" autory fantasy. Určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fantasy je hrozně krásný žánr a tahle knížka je takový osobitý odnož :)

      Vymazat
  3. Vypadá moc dobře, ale nyní se snažím číst jen povinnou četbu..

    PS: Právě pořádám GA! Budu moc ráda, když se ty i tvé čtenářky zapojíte :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta knížka zní fakt zajímavě:). nikdy sem o této autorce neslyšela a ani tato knížka mi nic neřiká. Ta knížka mě láká už jen tím, že nemá specifické zařazení do žánru:)

    OdpovědětVymazat
  5. To vyzerá naozaj dobre, už dlho pokukujem po tejto knižke, taká krátka a predsa každý vraví že kúzelná 8)

    OdpovědětVymazat